Domain Otoritesi (Domain Authority) Nedir ?

Bu Yazıyı Beğendiysen Paylaş Herkes Okusun

İnternet dünyasında başarılı bir marka olmak, web sitenizin arama motoru sonuçlarında ne kadar öne çıktığıyla doğrudan ilişkilidir. Ancak bazen, içerikleriniz ve sitenizin altyapısı iyi bir durumda olsa bile SEO çalışmalarında bir noktada daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır. İşte bu noktada, web sitenizin arama motorları tarafından nasıl algılandığını anlamak için domain otoritenizi (DA) kontrol edebilirsiniz. Domain Otoritesi, bir web sitesinin arama motoru sonuçları konusundaki başarısını ölçen bir puan sistemidir. Bu terim, Moz tarafından oluşturulmuş olup, muhtemel arama motoru performansının bir genel bakışını sunar.

Domain Otoritesi, Moz tarafından geliştirilen sayısal bir skordur. Bir web sitesinin SEO performansını ölçmek için kullanılan araçlardan biridir ve 1 ile 100 arasında bir skor verir; yüksek skor, olumlu bir sonucu temsil eder. Temel olarak, domain otoritesi skorunuz, web sitenizin arama motoru sıralamalarındaki algılanan başarısını analiz etmenize yardımcı olur.

Domain Otoritesi Nasıl Hesaplanır?

Moz, domain skorunu hesaplamak için 40’tan fazla faktörü göz önünde bulunduran karmaşık bir algoritma kullanır. Temel unsurlar arasında ana alan adı ve bu domaine yönlendirilmiş bağlantılar yer alır. Özellikle, otoriteye sahip ve ilgili etki alanlarından gelen çok sayıda gelen bağlantıya sahip bir site daha yüksek bir skor alacaktır.

Domain otoritesi için en çok dikkat edilen metrikler. Domain yaşı, domainin aldığı kaliteli backlink sayısı, domainin gelecekte kaç senelik kayıt altında olduğu gibi ince detaylarla doludur. Bu yüzden bir domain satın almadan önce ince bir araştırma yapmak gerekir ayrıca alacağımız domain biz almadan önce bir çok hata ve yanlış stratejide bulunmuş olabilir bu noktada bir uzmanla hareket etmek yada wayback machine üzerinden sitenin geçmiş durumlarına bakmak akıllıca olabilir. Dijital alandaki varlıklarınızı büyütme konusunda yazdığım içerikleri takip etmek için linkedin profilimi takip edebilirsiniz.

Domain Otoritesi Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Moz’un puanlama sistemi bize yol gösterici olabilecek alternatif bir skordur; benzer puanlama sistemleri ahrefs ve semrush gibi SEO araçlarında da bulunur. Bazen bu puanları arttırmak kolay olmayabilir yani, örneğin 30 puan aldıysanız, 70 puan alan rakibinizden daha yüksek bir skor elde etmek için daha fazla çaba sarfetmeniz gerekir. Ayrıca, dünya çapında popüler bir site, örneğin Twitter gibi, daha fazla geri bağlantı alırsa veya başka şekillerde gelişirse, sitenizi arama sıralamalarında aşağı itebilir ve skorunuzu düşürebilir.

Bu temelde, her zaman en yüksek Domain Otoritesi’ne sahip sitelerle karşılaştırılacaksınız. Bunlar, Amazon veya Wikipedia gibi sitelerdir ve bu tür sitelerle rekabet etmeniz zor olabilir. Bu nedenle, ‘yüksek’ bir skor elde etme konusunda en iyi şey, en doğrudan rakiplerinizden daha büyük bir skor elde etmeye çalışmaktır.

Bu sınırlamalar nedeniyle domain otoritesi skorunuzu sitenizin başarısının tek göstergesi olarak kullanmamanız önemlidir. Onu mutlak bir ölçü olarak değil, sizin toplam SEO hedeflerinize yardımcı bir metrik olarak kabul etmelisiniz.

Bir şeyi aklınızda bulundurmalısınız ki yeni bir işletmenin domain otoritesi skoru her zaman bir olacaktır. Yani, eğer bir teknoloji start-up’ıysanız ve “bilgisayardan faks gönderme” anahtar kelimelerinde sıralanmaya çalışıyorsanız, hedeflenen DA’ya ulaşmak için biraz çalışmanız gerekecek.

domain otoritesi nasıl yükseltilir ?

Domain Otoritemi Nasıl Yükseltebilirim ?

Domain otoritesi skorlarındaki karmaşıklıklar nedeniyle iyi veya kötü bir skoru tanımlayan kesin bir seviye yoktur. Ancak rekabetin önünde olmak istiyorsanız, rakiplerinizden daha yüksek bir skor elde etmeyi hedeflemelisiniz.

Bunu başarmak için üç temel yol vardır:

  1. Bağlantı profilinizi denetleyin: Bağlantı profili, web sitenize gelen tüm bağlantıların bir listesidir. Skorunuzu yükseltmek için Google, bağlantıların yüksek otoriteli sitelerden gelmesini tercih eder. Bu nedenle, bağlantılarınız modayla ilgili olsun veya “bir telefon numarası nedir?” diye sorsun, bunlar daha güvenilir sitelerden gelmelidir. SEO araçları, sağlıklı bağlantıları ve değiştirilmesi gerekenleri belirlemenize yardımcı olacaktır.
  2. İlgi çekici içerik oluşturun: Katılım metrikleri, örneğin çıkma oranı veya organik trafik, skorunuza büyük etki edebilir. Bu nedenle, skorunuzu artırmak için sitenize insanları çekecek ve onları orada tutacak kaliteli içerik oluşturmalısınız.
  3. Yüksek kaliteli geri bağlantılar kazanın: Bu, domain otoritesi skorunuzu artırmak için esaslı bir adımdır. Bu konuda muhtemelen yapılacak en etkili şey iyi bir SEO stratejisi benimsemektir arama motoru optimizasyonu SEO ile ilgili makalemi incelemek isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

Domain Otoritesi Kavramına Arama Motorlarının Yaklaşımı

Bir zamanlar Google’ın arama sonuçlarını belirlemede önemli bir rol oynayan Pagerank sistemi kullanılmaktaydı fakat artık kullanımdan kaldırılmış durumda. Google’ın arama algoritmalarında sayfa otoritesini belirlemede kullanılan bu metrik, zaman içinde gelişen teknoloji ve algoritmaların etkisiyle yerini daha güncel ve kapsamlı metriklere bıraktı.

Google, Pagerank’ın yerine, daha fazla faktörü içeren metriklere odaklanarak arama sonuçlarını daha adil ve kullanıcı odaklı bir şekilde sıralamayı amaçlıyor. Bu bağlamda, Domain Otoritesi (DA), MOZ tarafından geliştirilen ve bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında ne kadar güvenilir olduğunu ölçmeye yönelik alternatif bir metrik olarak hala kullanılabiliyor.

Google, algoritmalarındaki değişimle birlikte Domain Otoritesi gibi metriklere olan yaklaşımını sürekli güncelliyor. Pagerank’ın yerini alan bu yeni metrikler, web sitelerinin kullanıcılar ve arama motorları tarafından daha doğru bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanıyarak, internet ekosisteminin gelişimine ayak uyduruyor. Bu evrim, web yöneticilerine daha kapsamlı ve güvenilir bir performans ölçütü sunarken, Google’ın kullanıcı deneyimini öncelikli tutma çabalarını da yansıtıyor.

Tüm bunlarla bilrlikte, Google algoritmaları tarafından 250’den fazla metrikle site ve sayfalarınız inceleniyor ve nihai sıralamalar bir dizi komplike işlemden geçerek karşımıza geliyor. SEO uzmanlarının veya site sahiplerinin yapması gereken olabildiğince bu metriklere uymak, kullanıcı dostu bir site hazırlamak ve kullanıcılar için faydalı içerikler üretmektir.

Bu Yazıyı Beğendiysen Paylaş Herkes Okusun

Yorum yapın