Bu Yazıyı Beğendiysen Paylaş Herkes Okusun
Growth hacking, genellikle hızlı büyüme odaklı pazarlama stratejileri için kullanılan bir terimdir. Nispeten kısıtlı bütçelerle kısa sürede büyük iş hacimlerine ihtiyaç duyan erken aşama start-up’larla ilişkilendirilir fakat bu geçmişte ve günümüzde bir çok büyük şirket tarafından da tercih edilmiştir.
Growth hacking stratejilerinin amacı, mümkün olduğunca çok sayıda kullanıcı veya müşteri kazanırken mümkün olduğunca az harcama yapmaktır. “Growth Hacking” terimi, Dropbox ve diğer bir çok şirketi bu yolla başarıya götüren Sean Ellis tarafından 2010 yılında ortaya atılmıştır.
Growth Hacker (Dijital Büyüme Uzmanı) Ne iş yapar?
Growth Hacker kelimesinin dilimizde net bir karşılığı bulunmamaktadır, bu konuda benim en uygun gördüğüm karşılık “dijital büyüme uzmanı”dır. Bir growth hacker, işletmelerin yeni müşteriler kazanmalarına ve elde tutmalarına yardımcı olmak için yaratıcı, düşük maliyetli stratejiler kullanan kişidir. Growth hackerlar bazen growth marketer olarak adlandırılır, ancak growth hackerlar sadece pazarlamacılar değildir. Bir dijital büyüme uzmanı hem pazarlamadan hem site altyapıları ve dönüşüm oranları gibi teknik durumlardan anlayabilmelidir. Bu da dijital büyüme uzmanlarının multi disipliner bir yapıda olmasını gerektirir.
Etkili growth hackerlar genellikle veri odaklı, meraklı ve analitik kişilerdir. İşletmenin büyümesi ile ilgili stratejilere odaklanır; yenilikçi büyüme stratejilerini oluşturur ve önceliklendirirler. Neyin işe yaradığını analiz ve test ederler.
İdeal Growth hacker, büyüme önceliklerini belirleme konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Müşteri kazanımı için kanalları belirleyebilmeli, başarıyı ölçebilmeli ve büyümeyi ölçeklendirebilmelidir. Büyüme odaklı ipuçları ve kısa bilgiler paylaştığım linkedin hesabımı buradan takip edebilirsiniz.
Growth Hack Nasıl İşler?
Peki, growth hack nasıl işler? Her şirket için etkili büyüme stratejilerini bulmak ve bu stratejileri uygulama yollarını tanımlamakla ilgilidir.
Pirate Funnel (Korsan Hunisi) Nedir?
Birçok start-up ve growth hacker, büyüme için Dave McClure’ün “Pirate Funnel”ını kullanır. Pirate Funnel’ın ana unsurları edinme(acquisition), aksiyon(Activation), elde tutma(Retention), yönlendirme(Referral) ve gelir(Revenue) yani baş harfleri olan (AARRR) içerir. Bu pazarlama hunisine göre amaç trafiği ve ziyaretçileri çekmek, ziyaretçileri kullanıcılara dönüştürmek ve bu kullanıcıları mutlu bir müşteri tabanında tutmaktır. Satış hunileri bir kez oluşturulan ve kaderine terk edilen sistemler değildir. Growth hacking mantığı tam olarak burada başlar; huni sürekli iyileştirilmelerle müşteri beklentilerini en iyi karşılayacak noktaya getirilmelidir. Başlık, görsel, call to action yani “eyleme çağıran ifade” her biri ince ayarlamalar ile önemli bir büyüme için optimize edilir.
Growth Hack Nasıl Yapılır?
Yeni kurulan bir şirketseniz ya da yeni bir ürün yada hizmet ortaya koyacaksanız ilk önce pazardaki talep ve beklentilere kulak kabartmanız gereklidir. Ürününüzün talep gördüğünden ve insanların fiyatını ödemeye istekli olduğundan emin olmalısınız. Bu test, ana alıcı kitlenizi anlamanıza yardımcı olacak verileri toplamanızı sağlayacaktır. Sonra büyüme pazarlamanızı buna göre hedefleyebilirsiniz.
Ürününüzü düzenli aralıklarla güncelleyin ve her zaman doğru yolda olup olmadığınızı öğrenmek için geri bildirim alın. Aynı zamanda ürününüzü pazarlayın ve bu sonuçların başarısını izleyin. A/B testi yapın, arama motoru optimizasyonunu (SEO) sürekli kılın ve kullanıcılarınıza değer üreten içerikler yayınlayın bu bağlılığı arttıracaktır, bunlar büyüme tekniklerinin kritik örnekleridir. Müşteri yolculuğunun her adımı için etkili olup olmadığına dair verileri toplamalısınız. Daha fazla müşteriye ulaşmak için pazarlama stratejilerinize değer katacak içerikler paylaştığım medium hesabımı buradan takip edebilirsiniz.
Growth Hacking Stratejileri Nelerdir?
Growth Hack stratejilerini ana üç başlıkta inceleyebiliriz bunlar:
- İçerik pazarlaması
- Ürün pazarlaması
- Reklam
Kullanılan taktiklere bağlı olarak, içerik pazarlaması ürününüz hakkında duyuru yapmanın düşük maliyetli bir yolunu sunabilir. Hedef kitlenize ulaşmanıza ve aktif kullanıcıları müşterilere dönüştürmenize yardımcı olabilir. Sizinde uygulayabileceğiniz İçerik pazarlamasındaki growth hack yöntemlerinden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Bloglar ve sosyal medya vasıtası ile faydalı içerik oluşturmak
- İlgili konudaki profesyonellerle işbirlikleri oluşturmak
- E-kitaplar ve faydalı dökümanlar oluşturmak
- Podcast, youtube gibi yayın mecralarını etkin kullanmak
- Web seminerleri düzenlemek, özellikle saas iş modelini kullanıyorsanız yarışmalar ve hediye çekilişleri düzenlemek
- İlgili forumlara, gruplara ve threads’lara katılmak
- İyi bir itibar için etkileyici pazarlama araştırmaları yapmak
- Conversion rate yani dönüşüm oranlarının takibi yapmak
- Etkili etkileşim sayfaları tasarlamak
- Kullanıcılarla daha güçlü bir bağlantı kurmak için abone olabilecekleri bir mail listesi hazırlamak ve gerçekten işe yarayan bilgileri onlara ulaştırmak.
- SEO ile içeriğin görünürlüğünü artırmak
- Product Hunt gibi ilgili pazarlarda ve sitelerde listelenmek
Ürün pazarlama stratejisi, ürününüzü daha çekici hale getirmeyi ve kullanıcı tabanını oluşturmayı amaçlar. Kullanılabilecek ürün pazarlama stratejileri için aşağıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz:
- Süreli ve sınırlı sayıda gibi kısıtlamalı kampanya tekniklerini kullanarak kullanıcıları harekete geçirme
- Puan biriktirme ve ödül gibi sistemleri kullanarak kullanıcı bağlılığını arttırma
- Referans programlarına teşvik etme ve kullanıcıyı ödüllendirme
- Affiliate marketing yani satış ortaklığı pazarlaması kullanma
Dijital büyüme uzmanları, işlerini tanıtmak için tıklama başına maliyetli ve ya gösterim başı maliyetli reklam çeşitlerini de kullanabilirler. Reklam stratejileri konusunda aşağıdaki stratejileri inceleyebilirsiniz:
- Meta Ads reklamları
- Google Ads reklamları
- Ücretli Backlink çalışmaları
Growth Hack Örnekleri
Bazı bilinen başarılı Growth Hack kampanya örnekleri şunlardır:
- Dropbox, kendi kullanıcılarını birer marka elçisi olarak kullandı ve onlara her getirebildikleri müşteri için ek depolama alanı sağladı.
- Hotmail yani şuanki Outlook, her gönderilen e-postaya yeni bir hesap için kaydolmaya teşvik eden bir satır ekledi. “P.S i love you. Get your free e-mail at Hotmail”
- Airbnb, uygun konaklama arayan kişileri bulmak için Craigslist’ten faydalandı.
Growth Hack’in Artıları Nelerdir?
Günümüzde pazarlama tek sesli enformasyon çağını bitirip çok yönlü bir yapıya çoktan geçmiş durumda artık ne seçenekler eskisi kadar az ne de tüketici aldığı ürün/hizmetten memnun kalmadığı ya da kaldığı takdirde eskisi kadar pasif. Bir de teknolojik gelişmelerle site metrikleri ve reklam dönüşüm oranları çok daha rahat analiz edilebiliyor.
Bu noktada geleneksel pazarlamanın fazlasını yapmak gerekiyor geleneksel olarak bir pazarlama planında olması gereken bir çok nokta elbette growth hacking yöntemlerinde de uygulanıyor fakat artık teknolojik gelişmeler ölçülebilirlik geçmişe nazaran çok daha farklı bir seviyede. Mesela iki adet tıklama başı maliyet ile reklam veren firma düşünün birinin altyapısı buna göre hazırlanmış birinin ise hiçbir hazırlığı yok, biri tek bir kreatifle bu reklamı sürdürüyor biri ise çok çeşitli kreatiflerle reklamlarını sürekli iyileştiriyor çok kısa süre içerisinde bu iki şirketin müşteri edinme maliyetlerinde ciddi farklar oluşacaktır.
Growth Hack Sadece Pazarlamayla Mı İlgilidir?
Bir çok dünya çapında pazarlamacının ısrarla ortaya koymakta olduğu gibi artık işe yaramayan bir ürünü uzun süre yüksek karlarla piyasa da tutundurmanın bir yolu yok. Bu nedenle growth hack ya da growth marketing özellikle yazılım gibi ürünleştirilebilen sistemlerin kendilerini hangi noktalarda geliştireceği konusunda ürüne müdahale etmeye ve ürünü pazara daha uygun hale getirmeye odaklandığınıda açıkça söyleyebiliriz. Günümüzde rekabetin inanılmaz derecede artması sonucu artık pazara göre ürünü hazırlama ve geliştirme çok önemli bir noktada işte bu teknik altyapıyı ve pazarlama bilgisini bir araya getirebilen dijital büyüme uzmanlığı artık daha önemli bir görevde bulunuyor.